7

ЖУПСКИ ВИЊАК

Вињак је жестоко алкохолно пиће које се производи дестилацијом вина и одлежавањем у дрвеним судовима.

Драгољуб Марковић, по завршетку студија енологије у Бордоу, 1920. г. враћа се у родно Шљивово, у Жупу александровачку, и на породичном имању подиже кућу-дворац, 33 ha винограда и нови вински подрум. У том подруму 1921. г. настао је и први вињак у Краљевини Југославији.

Коста Ботуњац, жупски винар и сликар, поред својих врхунских вина, на сцену Србије вратио је вињак свог деде Драгољуба Марковића под робном марком „Ботуњак“.

Живојин М. Велимировић: Дворац Марковића, акварел

Ботуњак Винарије Ботуњац

Жупски подрумар
аутор Коста Ботуњац, уље на платну (око 2000. г.)