6

ВЛАДАРИ И ВИНАРИ

Винорели су дело академске сликарке Мире Ковачевић. Осликани су црвеним винима и то:
“Вожд Карађорђе” винима из Тополе и околине а “Милош Велики” винима из Смедерева и околине.

Чланови обе српске краљевске породице (Карађорђевић и Обреновић) били су заљубљеници у винову лозу и вино. Обнављали су старе и подизали нове винограде, градили винске подруме, летњиковце, организовали и славили бербе грожђа, учествовали у раду винарских задруга, производили и извозили вина која су се служила на многим европским дворовима.

У винском подруму породице Карађорђевић на Опленцу (Топола) и данас настају вина врхунског квалитета. На брду Плавинац код Смедерева, некадашњи летњиковац породице Обреновић и виногради око њега, данас представљају резиденционални објекат Владе Републике Србије.

За време владавине ове две династије, неколико породица у Србији међу којима су и Адамовићи из Новог Сада и Мозерови из Земуна, такође су са правом носиле епитет “краљевске”, јер су у свом свету створиле праве винске империје.

Подрум Краљевске винарије (1935)

Вила династије Обреновић (1903)

ПОРОДИЦА АДАМОВИЋ

Наследивши предузетнички дух деде и оца, Александар Шандор Адамовић засадио је на Фрушкој гори око 60 ha винограда, и почео да производи и флашира „Карловачки бермет“.

ПОРОДИЦА МОЗЕР

Породица Мозер се доселила у Земун 1809. г. купивши две куће са окућницом и виноградом. Винску причу започео је Бруно Мозер старији, који је 1919. г. регистровао фирму за производњу вина, ракије, жестоких и пенушавих пића.