Izložba u Kragujevcu 2021.

Izložba „Vinska kraljevska Srbija u 12 priča“, autora Zorana Rapajića, održana je od 17. juna do 01. jula 2021, u umetničkoj galeriji u Spomen kući Đure Jakšića u Kragujevcu.

Na otvaranju izložbe govorili su: Maja Stanković, kustos galerije, Dragan Reljić, upravnik Kraljevske vinarije na Oplencu, Leon Pogelšek, galerista iz Ljubljane i Zoran Rapajić, autor izložbe. Moderator na otvaranju bila je Sanja Živković iz Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca.

Autor izložbe je kroz dvanaest priča i preko stotinu eksponata povezao vinske priče iz tri vremenske epohe: doba Kraljevine – Srbije, SHS i Jugoslavije, doba SFRJ i moderno doba. Priče spajaju delove naše istorije, tradicije, kulturno-istorijskog i vinskog nasleđa. Protežu se kroz najznačajnije vinske regije Srbije, ulaze u kraljevske dvorove, domaćinske podrume, vinogradarske kuće, gostionice, zadruge…

Svojim prisustvom na otvaranju izložbe i na Kraljevskoj degustaciji, princ Mihailo i princeza Ljubica Karađorđević ukazali su veliku čast autoru i organizatorima izložbe.

Pored njih dragi gosti bili su predstavnici vinarija Radovanović iz Krnjeva, Malča iz Niša, Despotika iz Vlaškog Dola, Art Wine iz Kragujevca, Botunjac i Spasić iz Župe, Plavinci iz Beograda, zatim umetnici koji su svoja dela darivali budućem vinskom muzeju, ugledni poslovni ljudi iz Beograda i Kragujevca, kao i gosti iz San Franciska, Ljubljane i Sarajeva.

Vinarije Aleksandrović i PIK Oplenac iz Topole, Emporio iz Beograda kao i Destilerija Zarić iz Kosjerića svesrdno su pomogli realizaciju ove izložbe, ali su njihovi predstavnici iz opravdanih razloga bili odsutni.

Ovaj događaj pomogli su i Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“, Vinsko-rakijski hab i Vinski viteški red Šumadije iz Kragujevca.

Posle otvaranja izložbe gostima je priređena Kraljevska degustacija u Vinsko-rakijskom habu koji se takođe nalazi u Spomen kući Đure Jakšića, neposredno ispod galerije.

Posluženi su specijaliteti koji su se pripremali na dvorovima Obrenovića i Karađorđevića, ali, naravno, u modernom aranžmanu, a upareni su sa šumadijskim vinima vinarija Aleksandrović, Despotika, PIK Oplenac, Art Wine i Radovanović.

Goste je zabavljao kragujevački glumac Saša Pilipović – Pile u ulozi Vladimira Fijata, galeriste, trgovca i kuvara na dvoru Kralja Aleksandra Ujedinitelja.

Umetnici koji su darivali svoja dela i za izložbu i za budući vinski muzej su: Marija Orčić, Mira Kovačević i Kosta Botunjac.

Izložba je bila posvećena Milutinu Dediću, velikom slikaru, publicisti, putopiscu, istoričaru umetnosti i Bardu Vinskih puteva Srbije.