Изложба у Крагујевцу 2021.

Изложба „Винска краљевска Србија у 12 прича“, аутора Зорана Рапајића, одржана је од 17. јуна до 01. јула 2021, у уметничкој галерији у Спомен кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу.

На отварању изложбе говорили су: Маја Станковић, кустос галерије, Драган Рељић, управник Краљевске винарије на Опленцу, Леон Погелшек, галериста из Љубљане и Зоран Рапајић, аутор изложбе. Модератор на отварању била је Сања Живковић из Народне библиотеке „Вук Караџић“ из Крагујевца.

Аутор изложбе је кроз дванаест прича и преко стотину експоната повезао винске приче из три временске епохе: доба Краљевине – Србије, СХС и Југославије, доба СФРЈ и модерно доба. Приче спајају делове наше историје, традиције, културно-историјског и винског наслеђа. Протежу се кроз најзначајније винске регије Србије, улазе у краљевске дворове, домаћинске подруме, виноградарске куће, гостионице, задруге…

Својим присуством на отварању изложбе и на Краљевској дегустацији, принц Михаило и принцеза Љубица Карађорђевић указали су велику част аутору и организаторима изложбе.

Поред њих драги гости били су представници винарија Радовановић из Крњева, Малча из Ниша, Деспотика из Влашког Дола, Art Wine из Крагујевца, Ботуњац и Спасић из Жупе, Плавинци из Београда, затим уметници који су своја дела даривали будућем винском музеју, угледни пословни људи из Београда и Крагујевца, као и гости из Сан Франциска, Љубљане и Сарајева.

Винарије Александровић и ПИК Опленац из Тополе, Емпорио из Београда као и Дестилерија Зарић из Косјерића свесрдно су помогли реализацију ове изложбе, али су њихови представници из оправданих разлога били одсутни.

Овај догађај помогли су и Народна библиотека „Вук Караџић“, Винско-ракијски хаб и Вински витешки ред Шумадије из Крагујевца.

После отварања изложбе гостима је приређена Краљевска дегустација у Винско-ракијском хабу који се такође налази у Спомен кући Ђуре Јакшића, непосредно испод галерије.

Послужени су специјалитети који су се припремали на дворовима Обреновића и Карађорђевића, али, наравно, у модерном аранжману, а упарени су са шумадијским винима винарија Александровић, Деспотика, ПИК Опленац, Art Wine и Радовановић.

Госте је забављао крагујевачки глумац Саша Пилиповић – Пиле у улози Владимира Фијата, галеристе, трговца и кувара на двору Краља Александра Ујединитеља.

Уметници који су даривали своја дела и за изложбу и за будући вински музеј су: Марија Орчић, Мира Ковачевић и Коста Ботуњац.

Изложба је била посвећена Милутину Дедићу, великом сликару, публицисти, путописцу, историчару уметности и Барду Винских путева Србије.