6

VLADARI I VINARI

Vinoreli su delo akademske slikarke Mire Kovačević. Oslikani su crvenim vinima i to:
“Vožd Karađorđe” vinima iz Topole i okoline a “Miloš Veliki” vinima iz Smedereva i okoline.

Članovi obe srpske kraljevske porodice (Karađorđević i Obrenović) bili su zaljubljenici u vinovu lozu i vino. Obnavljali su stare i podizali nove vinograde, gradili vinske podrume, letnjikovce, organizovali i slavili berbe grožđa, učestvovali u radu vinarskih zadruga, proizvodili i izvozili vina koja su se služila na mnogim evropskim dvorovima.

U vinskom podrumu porodice Karađorđević na Oplencu (Topola) i danas nastaju vina vrhunskog kvaliteta. Na brdu Plavinac kod Smedereva, nekadašnji letnjikovac porodice Obrenović i vinogradi oko njega, danas predstavljaju rezidencionalni objekat Vlade Republike Srbije.

Za vreme vladavine ove dve dinastije, nekoliko porodica u Srbiji među kojima su i Adamovići iz Novog Sada i Mozerovi iz Zemuna, takođe su sa pravom nosile epitet “kraljevske”, jer su u svom svetu stvorile prave vinske imperije.

Podrum Kraljevske vinarije (1935)

Vila dinastije Obrenović (1903)

PORODICA ADAMOVIĆ

Nasledivši preduzetnički duh dede i oca, Aleksandar Šandor Adamović zasadio je na Fruškoj gori oko 60 ha vinograda, i počeo da proizvodi i flašira „Karlovački bermet“.

PORODICA MOZER

Porodica Mozer se doselila u Zemun 1809. g. kupivši dve kuće sa okućnicom i vinogradom. Vinsku priču započeo je Bruno Mozer stariji, koji je 1919. g. registrovao firmu za proizvodnju vina, rakije, žestokih i penušavih pića.