2

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО

КЊИГА

Појава првих књига из области винарства, виноградарства, подрумарства и земљоделства тј. ратарства, означила је почетак праве винске револуције на територији данашње Србије.

Почело је са књигама Захарија Орфелина и Прокопија Болића крајем 18. и почетком 19. в. Убрзо су књиге великог броја аутора, међу којима су и Јован Живковић, Бранко Илић, Димитрије Мита Петровић, Милутин Стојановић, Божидар Ранковић и др. пронашле своје место на полицама библиотека факултета, стручних школа, енолошких станица, лозних расадника, задруга…

Књиге из доба краљевине

Ебулиоскоп

 инструмент за одређивање садржаја алкохола у вину

Указима тадашњих властодржаца из 1851. и 1852. г. дошло је до реформе у оквиру Министарства унутрашњих дела и до осамостаљивања Економског одељења. За начелника одељења постављен је Атанасије Николић.
Осамостаљивање тог одељења пружило је далеко веће могућности за унапређење саме пољопривреде, и на тај начин убрзало оснивање значајних пољопривредних установа.
Прва која је основана била је Земљоделска школа у Топчидеру, и то указом са самог почетка 1853. године. У оквиру школе постојао је интернат, а први ученици били су државни питомци. Поред њих право уписа имали су и ђаци из целе земље, по један из сваког среза, који су сами морали да плаћају своју школарину.
То је била прва нижа пољопривредна школа у Србији и радила је до 1859. године.

Прве средње пољопривредне школе у Србији

Пољопривредни факултет у Београду (Земун)

Др. ЂОРЂЕ РАДИЋ

Чином завршетка докторских студија у Бечу 1867. г. Ђорђе Радић је постао први доктор пољопривредних наука у Србији. 

Дозер / Декантер за вино

ЈОВАН ЖИВКОВИЋ

Јован Живковић је био један од најуваженијих професора православне богословије у Сремским Карловцима.

РЕД ЈЕ РЕД…

Краљ Милан Обреновић је остао упамћен као велики хедониста али и као неко ко је почео да уводи ред у област промета алкохолних пића.